logo

Carlotta - the museum database

021072 :: skogsbruk, skogs och timmerarbete, såg, motorsåg

Object description

I det minsta facket (L 2,2 cm, B 10,3-2 cm) ligger två punsar, en spikjagare och en puns för granulationskula. På båda punsarna står det: "CEJ SWEDEN".

Vidare finns det en rund medicinflaska (H 7,0 cm, Diam 3,0 cm) av brunt glas med svart plastlock. Flaskan har en vit pappersetikett där det står: "23.09.11 Gerda Norén 20 Orisulf Tabletter á 0,5 g Sulfonamid C I B A Apoteket i ÄLVSBYN Ord. av dr Englund Exp. d, 14-6-61". Flaskans botten är indelad i tre tårtbitar med en cirkel i mitten. I cirkeln står det: "L". I en tårtbit står det: "A 25" och i en står det "20". Flaskan innehåller nio skruvar med muttrer av mässing och tre grövre stålskruvar utan mutter.

I boxen finns även en röd pappask (L 6,0 cm, B 6,0 cm, H 46,5 cm) med vit text där det står: "HOMELITE GENUINE PARTS 57337-A ELEMENT". På en av askens sidoflikar finns det en röd triangel med bruten undersida under vilken det står: "WEYERHAEUSER CHARLOTTE". På den motstånde sidofliken finns en ifylld femuddig röd stjärna och texten: "37104"

Asken innehåller en cylinderfomad perforerad metallhylsa (L 12,5 cm, Diam 4,0 cm Tj 1,0 cm) med ena änden tillsluten med en nylonväv fastsatt med ett gummiband. Cylindern verkar innehålla dragspelsveckad papper.

Likadan perforerad metallcylinder utan ask, tillsluten med grövre väv och men med det veckade pappret löst.

Där finns en hemmagjord påsväska av blommönstrat tyg innehållande:

Två vita dragremmar, den ena (L 93 cm) är grövre än den andra (L 110 cm).

Väskan inehåller också en genomskinlig gummislang (L 54 cm, Diam 0,8 cm).

Fyra bitar av sönderklippta nylonstrumpor. Bitarna är av tre olika tjocklekar.

Samt en grövre strumpa av annat material.

En vit papperspåse där det står med svart och röd text: "RESERVDELAR FÖR McCULLOCH MOTORSÅGAR AB Electrolux SUNDBYBERGSFABRIKEN SUNDBYBERG" i ett gult fält format som en motorsåg. I fältet finns även Electrolux:s runda märke med den halva nedåtriktade strålkransen och världskartan i rött. Samma märke i svart och gult återfinns på påsens långsidor. På påsens botten står det: "Self-Up´ ESSELTE-PAC NORRKÖPING" och bilden av en öppen ask och en piggring med ett kryss i. I påsen ligger fem metallfjädrar (L 14,0 cm) och två små fyrkantiga metallbitar (L 1,5 cm)

Ett trekantigt metallbeslag med öppen ringfattning.

En avlång träbit (L 14,4 cm) med kluven spets.

En avlång papphylsa (L 1,8 cm , B 4,0 cm, H 27,0 cm) med skjutfack. Hylsan är grönspräcklig i ett krokodilinspirerat mönster. I mönster finns infällt med jämna mellanrum ett liggande långovalt märke i vilket det står: "ÖBERG SWEDEN" samt bilden av en nymåne med ansikte. Märket genomkorsas i bakrunden av en rutmönstrad fil. I ett fyrkantig centralt placerat fält (B 3,0 cm, H 8,0 cm) står det: "C.O.ÖBERG&Co ESKILSTUNA ÖBERG FILES Made in Sweden" inramat och under det skrivet med kulspets 3 00" och under det "1 doz 242 8"x7/32" Runda kedjesågsfilar".

Asken innehåller tre runda kedjesågsfilar med olika storlek. På de två grövre (L /25,3 cm) står det inpräglar iuntill chuckfästet "ÖBERG SWEDEN 7/32" resektive "7/62" samt nymånen På den finare (L 24,7 cm) är märkningen till större delen bortnött.

I boxen finns ytterligare tre kedjesågsfilar.

Den ena som är märkt: "ÖBERG SWEDEN 7/32" är fastsatt i ett hemmagjort träskaft (L 9,8 cm, Diam 2,3 cm) och med en vridskruv fixerat i en mässingsställning (L 21,3 cm). I ställningen är inpräglat med upphöjs relief: "OREGON CHIPPER. CHAINV 7/32 FILE HOLDER-NO 553 OREGON SAW CHAN CORP" ett uppochner vänt V och "PORTLAND:ORE. PAT:NO266401"

De andra tvä är märkta: "ÖBERG SWEDEN". Nymånen men ingen synbar dimensionsmärkning. Den ena är fastsatt i ett hemmagjort träskaft )L 8,4 cm, Diam 1,7 cm). Den andra är fastsatt i ett hemmagjort lätt svängt skaft (L 12,4 cm, Diam ca 1,5 cm) av horn.

Object description

Motorsåg. Dragstartad motorsåg med reservdelar och tillbehör.

Blålackerad motorsåg med draghjulet placerat tiil vänster. Ovanför draghjulet står det: "HOMELITE" med upphöjd relief. Dragremmen är försedd med ett T-format svart gummihandtag.

Till höger om draghjulet finns motorblocket. Uppe på det sitter en silverfärgad vippspak märkt "ON OFF" På framsidan av motorblocket sitter ett utskjutande fyrkantigt hål med snedlock.

Bakom motorblocket sitter bensintanken. Bensintanken är försedd med ett runt lock med vridhandtag. På locket står det: "MIX THOROUGHLY 3/4 PINT OIL WITH EACH GALLON GAS".

Till höger om bensintanken sitter det en separat kedjeoljetank. Oljetanken har ett runt rött lock med vridhantag. På locket står det: "CHAIN OIL".

Under oljetanken sitter en fastnitad metallplatta där det står: "HOMELITE ZIP CHAIN SAW SERIAL No. 948767" siffrorna är stämplade i ett silverfägat fält, "USE CHAMPION J-6-J OR HO-8A SPARK PLUG GAP SETTING.025' MAGNETO POINT SETTING 0:5' PATENTS APPLIED FOR HOMELITE a division of Textron Inc. PORT CHESTER N.Y.. U.S.A.".

Under motorblocket sitter elsystemet bakom en delvis täckande röd skyddskåpa.

Motorsågen har ett pistolformat gasreglage som förutom avtryckaren har en pumpstav av mässing och ett silverfärgat räfflat skjutreglage. Staven och skjutreglaget är så placerade att man kan reglera dem med tummen utan att man behöver släppa gasen.

Motorsågen har även ett silverfärgat och C-format rörhandtag för vänsterhandsgrepp.

Vid svärdets fäste sitter ett spetstandat mässingsskydd.

På svärdets (L 50 cm, B 12 cm) båda sidor står det: "OREGON ARMOR-TIP Saw Ban" i en ruta. På ena sidan står det också: "1763Z0233".

Till motorsågen hör också ett hemgjort kedjeskydd av trä och masonite tillverkat av brukaren.

Vidare finns det en unikabox (L 20,5 cm, B 39,5 cm, H 15,5cm) av hårdpapp med brun lädermönstrad utsida. Boxen är försedd med läderbandsspänne.

Boxens botten är fodrad med ett grönt skyddspapper.

Boxen innehåller en tygpåse med blå text där det står: "FROM HOMELITE a division of Textron American. Inc. PORT CHESTER NEW YORK".

Inuti påsen fanns ett antal reservdelar till sågkedjan. På en del står det: "OREGON PAT. 1950" Reservdelarna ligger en en sönderkramad pappask på vilken det finns en närbild av sågkedjan och röd text där det står: "Reservsdelslänkar för OREGON motorsågkedja SVENSKA OREGON AB KOPPARBERG" Med blått tryck står det också: "62AO". Pappasken ligger inlindad i ett brunt omslagspapper. Påsen är ihopknuten med en del av ett brunt skosnöre.

Vidare innehåller den en avlång brun fyrkantig pappask (L 5,3 cm, B 12,5 cm, H 4,2 cm) innehållande svarta sexkantiga och spetsade ritstift. På pappasken är det klistrat en svart pappersetkett där det står med silvertext: "Sort (Black) "Viking" MAERKEKRIDT Nr. 70-B GRAFIT MARKINGCRAYON GRAPHITE Nr. 70-B THE VIKING PENCIL WORKS COPENHAGEN - DENMARK samt en tecknad bild av ett vikingaskepp i en ring. Asklocket har dubbla tumgreppurtagningar.

Ritstiften främre spetsade tredjedel är silverfärgad med de återstående är svarta.

På ritstiften står det med försänkt reliefskrift: "70' Viking' DANMARK B". Asken innehåller även mellanläggspapper.

Det finns ett ritstift fastsatt in en delvis kluven träbit med svart isoleringband surrat runt fästet.

En ljusgrön platt fyrkantig plastask (L 9,0 cm, B 11,0 cm, TJ 2,0 cm) med viklock. På locket finns det en bild av en viking med hornprydd hjälm och svärd samt texten: "SANDVIK 140 SWEDEN".- Asken är indelad i tre olika stora fyrkantiga fack. I det största (6x6 cm) ligger en järnbit med två fyrkantiga spår och fyra runda hål. På järnbiten står det: "SANDVIK 140-01 SWEDEN".

Det näst största facket (L5,7 cm, B 4,1 cm) är tomt.

Object description

Sedan finns det ett hemmagjort träskaft (L 8,2 cm, Siam 1,9 c m) utan fil.

Samt en platt fil, märkt: ÖBERG&Co" på ena sidan och "WASA" på den andra sidan av tången

En liten fyrkantig cykelreparationsask (L 4,3 cm, B 6,0 cm, H 1,6 cm) av plåt med viklock. Asken är gul med en bård av gul-svarta schackrutor. På askens lock finns det en bild av en manscykel och texten: "VICTORIA" Bland schackrutorna står det: "NO.2". Asken är omslagen av ett gummiband som har torkat och fastnat på asken (och täcker en betydande del av texten.) Asken innehåller skruvar, muttrar och spännringar av olika storlekar.

En penhammare med hemmagjort träskaft (L 25,0 cm, Diam 1,8 cm). I hammarskallen är inpräglat: "SJ".

En plastpåse innhållande ett tändstift där det står: "H 10 CHAMPION" på de isolerade porslinsdelen och "MADE IN U.S.A." på metalldelen.

En extra sågkedja (L 125 cm).

Tre öglemejslar av olika storlek.

En insexmejsel.

En fyrkantig järnkil (B 4,5 cm, H 7,0 cm, Tj 1,0-0,2 cm).

En silverfärgad sax (L 11,8 cm) märkt: "WASA SWEDEN".

En flaskborste (L 40 cm) med svart borst (L 11 cm, Diam 5 cm) med tofs och tvinnat ståltrådsskaft.

En ståltråd (L 19,5 cm) med böjd krok i ena änden.

En liten pincett (L 5,5 cm).

En liten slöspetsig silverfärgad metallbit (L 7,6 cm) märkt: "RATOS".

En hoprullad plastduk.

En oregelbundet riven bit sandpapper märkt med ett delvis synligt märke med en grip eller ett lejon stående i en trekant inom vilken det står: "FAL.... ...YD MADE IN SWEDEN" under märket står det: "FLINTPAPPER Nr 3 C".

En röd rund gummihylsa (L 6,5 cm, Diam 3,0 cm).

En metallskena (L 14,5 cm, B 0,9 cm) med två avlånga urtagningar i ändarna. På skenan står det präglat: "1,0 PARTNER 0,8". Antal delar 3 st.

inventarienummer - objekt
021072
sakord
skogsbruk; skogs och timmerarbete; såg; motorsåg
klassifikation OCM
313
antal
1
beskrivning

I det minsta facket (L 2,2 cm, B 10,3-2 cm) ligger två punsar, en spikjagare och en puns för granulationskula. På båda punsarna står det: "CEJ SWEDEN".

Vidare finns det en rund medicinflaska (H 7,0 cm, Diam 3,0 cm) av brunt glas med svart plastlock. Flaskan har en vit pappersetikett där det står: "23.09.11 Gerda Norén 20 Orisulf Tabletter á 0,5 g Sulfonamid C I B A Apoteket i ÄLVSBYN Ord. av dr Englund Exp. d, 14-6-61". Flaskans botten är indelad i tre tårtbitar med en cirkel i mitten. I cirkeln står det: "L". I en tårtbit står det: "A 25" och i en står det "20". Flaskan innehåller nio skruvar med muttrer av mässing och tre grövre stålskruvar utan mutter.

I boxen finns även en röd pappask (L 6,0 cm, B 6,0 cm, H 46,5 cm) med vit text där det står: "HOMELITE GENUINE PARTS 57337-A ELEMENT". På en av askens sidoflikar finns det en röd triangel med bruten undersida under vilken det står: "WEYERHAEUSER CHARLOTTE". På den motstånde sidofliken finns en ifylld femuddig röd stjärna och texten: "37104"

Asken innehåller en cylinderfomad perforerad metallhylsa (L 12,5 cm, Diam 4,0 cm Tj 1,0 cm) med ena änden tillsluten med en nylonväv fastsatt med ett gummiband. Cylindern verkar innehålla dragspelsveckad papper.

Likadan perforerad metallcylinder utan ask, tillsluten med grövre väv och men med det veckade pappret löst.

Där finns en hemmagjord påsväska av blommönstrat tyg innehållande:

Två vita dragremmar, den ena (L 93 cm) är grövre än den andra (L 110 cm).

Väskan inehåller också en genomskinlig gummislang (L 54 cm, Diam 0,8 cm).

Fyra bitar av sönderklippta nylonstrumpor. Bitarna är av tre olika tjocklekar.

Samt en grövre strumpa av annat material.

En vit papperspåse där det står med svart och röd text: "RESERVDELAR FÖR McCULLOCH MOTORSÅGAR AB Electrolux SUNDBYBERGSFABRIKEN SUNDBYBERG" i ett gult fält format som en motorsåg. I fältet finns även Electrolux:s runda märke med den halva nedåtriktade strålkransen och världskartan i rött. Samma märke i svart och gult återfinns på påsens långsidor. På påsens botten står det: "Self-Up´ ESSELTE-PAC NORRKÖPING" och bilden av en öppen ask och en piggring med ett kryss i. I påsen ligger fem metallfjädrar (L 14,0 cm) och två små fyrkantiga metallbitar (L 1,5 cm)

Ett trekantigt metallbeslag med öppen ringfattning.

En avlång träbit (L 14,4 cm) med kluven spets.

En avlång papphylsa (L 1,8 cm , B 4,0 cm, H 27,0 cm) med skjutfack. Hylsan är grönspräcklig i ett krokodilinspirerat mönster. I mönster finns infällt med jämna mellanrum ett liggande långovalt märke i vilket det står: "ÖBERG SWEDEN" samt bilden av en nymåne med ansikte. Märket genomkorsas i bakrunden av en rutmönstrad fil. I ett fyrkantig centralt placerat fält (B 3,0 cm, H 8,0 cm) står det: "C.O.ÖBERG&Co ESKILSTUNA ÖBERG FILES Made in Sweden" inramat och under det skrivet med kulspets 3 00" och under det "1 doz 242 8"x7/32" Runda kedjesågsfilar".

Asken innehåller tre runda kedjesågsfilar med olika storlek. På de två grövre (L /25,3 cm) står det inpräglar iuntill chuckfästet "ÖBERG SWEDEN 7/32" resektive "7/62" samt nymånen På den finare (L 24,7 cm) är märkningen till större delen bortnött.

I boxen finns ytterligare tre kedjesågsfilar.

Den ena som är märkt: "ÖBERG SWEDEN 7/32" är fastsatt i ett hemmagjort träskaft (L 9,8 cm, Diam 2,3 cm) och med en vridskruv fixerat i en mässingsställning (L 21,3 cm). I ställningen är inpräglat med upphöjs relief: "OREGON CHIPPER. CHAINV 7/32 FILE HOLDER-NO 553 OREGON SAW CHAN CORP" ett uppochner vänt V och "PORTLAND:ORE. PAT:NO266401"

De andra tvä är märkta: "ÖBERG SWEDEN". Nymånen men ingen synbar dimensionsmärkning. Den ena är fastsatt i ett hemmagjort träskaft )L 8,4 cm, Diam 1,7 cm). Den andra är fastsatt i ett hemmagjort lätt svängt skaft (L 12,4 cm, Diam ca 1,5 cm) av horn.

;

Motorsåg. Dragstartad motorsåg med reservdelar och tillbehör.

Blålackerad motorsåg med draghjulet placerat tiil vänster. Ovanför draghjulet står det: "HOMELITE" med upphöjd relief. Dragremmen är försedd med ett T-format svart gummihandtag.

Till höger om draghjulet finns motorblocket. Uppe på det sitter en silverfärgad vippspak märkt "ON OFF" På framsidan av motorblocket sitter ett utskjutande fyrkantigt hål med snedlock.

Bakom motorblocket sitter bensintanken. Bensintanken är försedd med ett runt lock med vridhandtag. På locket står det: "MIX THOROUGHLY 3/4 PINT OIL WITH EACH GALLON GAS".

Till höger om bensintanken sitter det en separat kedjeoljetank. Oljetanken har ett runt rött lock med vridhantag. På locket står det: "CHAIN OIL".

Under oljetanken sitter en fastnitad metallplatta där det står: "HOMELITE ZIP CHAIN SAW SERIAL No. 948767" siffrorna är stämplade i ett silverfägat fält, "USE CHAMPION J-6-J OR HO-8A SPARK PLUG GAP SETTING.025' MAGNETO POINT SETTING 0:5' PATENTS APPLIED FOR HOMELITE a division of Textron Inc. PORT CHESTER N.Y.. U.S.A.".

Under motorblocket sitter elsystemet bakom en delvis täckande röd skyddskåpa.

Motorsågen har ett pistolformat gasreglage som förutom avtryckaren har en pumpstav av mässing och ett silverfärgat räfflat skjutreglage. Staven och skjutreglaget är så placerade att man kan reglera dem med tummen utan att man behöver släppa gasen.

Motorsågen har även ett silverfärgat och C-format rörhandtag för vänsterhandsgrepp.

Vid svärdets fäste sitter ett spetstandat mässingsskydd.

På svärdets (L 50 cm, B 12 cm) båda sidor står det: "OREGON ARMOR-TIP Saw Ban" i en ruta. På ena sidan står det också: "1763Z0233".

Till motorsågen hör också ett hemgjort kedjeskydd av trä och masonite tillverkat av brukaren.

Vidare finns det en unikabox (L 20,5 cm, B 39,5 cm, H 15,5cm) av hårdpapp med brun lädermönstrad utsida. Boxen är försedd med läderbandsspänne.

Boxens botten är fodrad med ett grönt skyddspapper.

Boxen innehåller en tygpåse med blå text där det står: "FROM HOMELITE a division of Textron American. Inc. PORT CHESTER NEW YORK".

Inuti påsen fanns ett antal reservdelar till sågkedjan. På en del står det: "OREGON PAT. 1950" Reservdelarna ligger en en sönderkramad pappask på vilken det finns en närbild av sågkedjan och röd text där det står: "Reservsdelslänkar för OREGON motorsågkedja SVENSKA OREGON AB KOPPARBERG" Med blått tryck står det också: "62AO". Pappasken ligger inlindad i ett brunt omslagspapper. Påsen är ihopknuten med en del av ett brunt skosnöre.

Vidare innehåller den en avlång brun fyrkantig pappask (L 5,3 cm, B 12,5 cm, H 4,2 cm) innehållande svarta sexkantiga och spetsade ritstift. På pappasken är det klistrat en svart pappersetkett där det står med silvertext: "Sort (Black) "Viking" MAERKEKRIDT Nr. 70-B GRAFIT MARKINGCRAYON GRAPHITE Nr. 70-B THE VIKING PENCIL WORKS COPENHAGEN - DENMARK samt en tecknad bild av ett vikingaskepp i en ring. Asklocket har dubbla tumgreppurtagningar.

Ritstiften främre spetsade tredjedel är silverfärgad med de återstående är svarta.

På ritstiften står det med försänkt reliefskrift: "70' Viking' DANMARK B". Asken innehåller även mellanläggspapper.

Det finns ett ritstift fastsatt in en delvis kluven träbit med svart isoleringband surrat runt fästet.

En ljusgrön platt fyrkantig plastask (L 9,0 cm, B 11,0 cm, TJ 2,0 cm) med viklock. På locket finns det en bild av en viking med hornprydd hjälm och svärd samt texten: "SANDVIK 140 SWEDEN".- Asken är indelad i tre olika stora fyrkantiga fack. I det största (6x6 cm) ligger en järnbit med två fyrkantiga spår och fyra runda hål. På järnbiten står det: "SANDVIK 140-01 SWEDEN".

Det näst största facket (L5,7 cm, B 4,1 cm) är tomt.

;

Sedan finns det ett hemmagjort träskaft (L 8,2 cm, Siam 1,9 c m) utan fil.

Samt en platt fil, märkt: ÖBERG&Co" på ena sidan och "WASA" på den andra sidan av tången

En liten fyrkantig cykelreparationsask (L 4,3 cm, B 6,0 cm, H 1,6 cm) av plåt med viklock. Asken är gul med en bård av gul-svarta schackrutor. På askens lock finns det en bild av en manscykel och texten: "VICTORIA" Bland schackrutorna står det: "NO.2". Asken är omslagen av ett gummiband som har torkat och fastnat på asken (och täcker en betydande del av texten.) Asken innehåller skruvar, muttrar och spännringar av olika storlekar.

En penhammare med hemmagjort träskaft (L 25,0 cm, Diam 1,8 cm). I hammarskallen är inpräglat: "SJ".

En plastpåse innhållande ett tändstift där det står: "H 10 CHAMPION" på de isolerade porslinsdelen och "MADE IN U.S.A." på metalldelen.

En extra sågkedja (L 125 cm).

Tre öglemejslar av olika storlek.

En insexmejsel.

En fyrkantig järnkil (B 4,5 cm, H 7,0 cm, Tj 1,0-0,2 cm).

En silverfärgad sax (L 11,8 cm) märkt: "WASA SWEDEN".

En flaskborste (L 40 cm) med svart borst (L 11 cm, Diam 5 cm) med tofs och tvinnat ståltrådsskaft.

En ståltråd (L 19,5 cm) med böjd krok i ena änden.

En liten pincett (L 5,5 cm).

En liten slöspetsig silverfärgad metallbit (L 7,6 cm) märkt: "RATOS".

En hoprullad plastduk.

En oregelbundet riven bit sandpapper märkt med ett delvis synligt märke med en grip eller ett lejon stående i en trekant inom vilken det står: "FAL.... ...YD MADE IN SWEDEN" under märket står det: "FLINTPAPPER Nr 3 C".

En röd rund gummihylsa (L 6,5 cm, Diam 3,0 cm).

En metallskena (L 14,5 cm, B 0,9 cm) med två avlånga urtagningar i ändarna. På skenan står det präglat: "1,0 PARTNER 0,8". Antal delar 3 st.

signering/påskrift/stämpling
HOMELITE OREGON m.m.
funktion
Kapar och sönderdelar trä.
material
järn; papp; gummi; trä
teknik
industritillverkat
färg
blå; röd; silverfärgad; brun; svart
mått
se beskrivningsfältet
personnamn - tillverkning
Sandvikens Jernverks AB; The Viking Pencil Works, Köpenhamn; Partner AB Mölndal, Stockholm; Oregon AB; Homelite; Johansson, Knut Hilding (1913-1992), Vistträsk; Esselte SLT Sveriges Litografiska Tryckerier; Öberg & Co, Eskilstuna; Electrolux AB; CEJ
personnamn - användning
Johansson, Knut Hilding (1913-1992), Vistträsk [Brukare och ägare]
land - användning
Sverige
län - användning
Norrbottens län
kommun - användning
Älvsbyns kommun
by - användning
Vistträsk
socken - användning
Älvsby socken
personnamn - förvärvat från
Lundberg, Stefan, Vistträsk [Gåva Tackbrev 1998-07-29. Dnr. 1998/0515]
datum - förvärv till museet
1998-07-26

Leave a comment

You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.