logo

Carlotta - the museum database

030854 :: fodral, glasögonfodral

Object description
Hårt glasögonfodral av plast med mönstrat överdrag av textil. Mönstret är blommigt och går i färgerna rosa, cerise, turkos och guld. Kantad av guldfärgad metall. Ljust innerfoder.
inventarienummer - objekt
030854
sakord
fodral; glasögonfodral
ämnesord
förvaring; optik
klassifikation OCM
751
antal
1
beskrivning
Hårt glasögonfodral av plast med mönstrat överdrag av textil. Mönstret är blommigt och går i färgerna rosa, cerise, turkos och guld. Kantad av guldfärgad metall. Ljust innerfoder.
funktion
Förvaring av glasögon
material
metall; plast; textil
teknik
industritillverkat
färg
beige; cerise; rosa; turkos
längd
16 cm
bredd
7,3 cm [inklusiva spänne]
djup
1,9 cm
land - användning
Sverige
län - användning
Norrbottens län
kommun - användning
Luleå kommun
by - användning
Börjelslandet
personnamn - förvärvat från
Östling, Granberg Birgitta (f. 1939), Börjelslandet
datum - förvärv till museet
2018-07-12
historik
Föremålen kommer från en välbevarad gårdsmiljö i Börjelslandet, en by från svensk tidigmodern tid som är belägen 25 km norr om Luleå. Gården är en del av stamgården Paars som under 1700- talets senare del kom att uppdelas i fyra delar: Isi Påls, Ny Påls, Isi Tans och Isi Östlings. Gården Östlings anses ha stort kulturhistoriskt värde och består bland annat av en parstuga, långloge, bagarstuga, smedja och ladugård. Gården anses vara representativ för Lule-bygden och visar hur en bondgård drevs före modern gårdsdrift. Mangårdsbyggnaden är uppförd 1747, påbyggd 1860 och renoveringar gjordes på 1960- talet. 2018 förvärvades hundratalet föremål i samband med att släkten Östlings sista ägare, Birgitta Östling-Granberg, skulle sälja gården. Under Birgitta Östling Granbergs uppväxt på gården levde de i en tregenerationsfamilj bestående av föräldrar, farmor och en farbror. ; Har tillhört givarens mor.
diarienummer - diarienr till objektet
299-2018

Leave a comment

You can comment on the object here. We moderate all comments before publishing.